Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 7. augusta 2017

Kozia stena, Žiaranova, VII, 05.08.2017

 Ešte niekedy v jeseni 2011 sme boli s Daníkom liezť vedľajšiu cestu (Füzy- Žák) a vtedy sme trochu zablúdili... Ale zas sme sa dozvedeli, že tie nity patria do vtedy novej cesty. Prešiel nejaký ten čas a Ruda napadlo, že by sme si to mohli ísť skúsiť :). Dobrý nápad...
Od cesty sme nemali žiadny nákres a info znelo asi tak, že treba tam ísť a potom to už nájdeme :D Nuž dobrá rada... :D  Tak sme teda šli a hľadali :)

1.Dĺžka, 60 m: Spodnú časť (II/III) sme vybehli sólo až do miesta, kde sa to začalo trochu priostrovať (je tam jeden okrúhly nit od ktorého vidieť nerezové nity v hladkej platni. Platňou hore po nitoch, miestami levitujúc, pod malé previšteky (VII). Cez ne jemne doprava a potom rovno hore na (zospodu to tak vyzerá) nevýraznú vežižku (štand 2x nit)

2.dĺžka, 30 m: Krásny sokolík (spoločný s cestou Füzy- Žák (V)) na konci ktorého treba urobiť prekrok doprava cez jeho hranu a platňou rovno hore ku výraznému bielemu výlomu (VI+, štan 2x nit)

3.Dĺžka, 55 m: Zo štandu priamo hore cez previs (VII-). Pod nim sú príjemné madlá a veriac tomu, že aj nad nim to bude pokračovať v rovnakom duchu, som sa tam akosi bez rozmyslu narval :). Nebola to pravda. Ďalej všetko opačne otočené, teda ak tam niečo bolo, nuž a človek by až neveril, aký rozsah majú ramenné kĺby, keď som spakruky tlačil do chytov, ktoré sa v klasických päťkách nazývajú aj zlým stupom :D (cca po 30 m je ďalší štand, ktorý však vynechávame a pokračujeme ďalej hore, kým vydá lano)

4.Dĺžka, IV/III, 40 m: ďalej už pokračujeme cestou Füzy- Žák až do miesta, kde už obtiaže končia (cca 30 m pod hrebeňom). Tu zhodíme laná a chodeckým terénom vybiehame na hrabeň.

Popózujeme si, pofotíme, zhodnotíme, popozeráme kto sa ako pooškieral :D a zostupujeme smerom na Ostrú vežu. Pri Kozom rohu je zlaňák na stranu Suchej doliny, kde sa dá zlaniť buď na 1x 60 m alebo stačí aj 1x 30 m a potom už to ide aj pešo... Poza Ostrú vežu traverzujeme až do Sedielkového prechodu, odkiaľ už je zreteľný chodník naspať do Furkotskej...

Orientacny nakres.
zdroj foto: http://www.tatry.nfo.sk/
Niečo teda ku ceste: Ako sa dá nájsť: Je to cesta po nitoch hneď vpravo od cesty Füzy- Žák. Cesta vraj ešte stále nemá meno a dúfam, že Dosky tomu pridelí nejaké pekné... Nákres aj hodnotenia sú len orientačné, keďže sme sa ku ničomu relevantnému nedopracovali. Cesta je zväčša preistená nitmi, ale treba so sebou mať určite sadu vklínencov a pár friendov (tie stačia malé a stredné). Keď už sa tam niekto vyberiete, odporúčam aby ste liezli obtiažnosť 7 a viac relatívne štandardne, bo ja som bol celkom rád, že som sa konečne „zviezol vo vláčiku“ a veru aj na druhom konci som si celkom slušne zatrénoval (vybrané slová zámerne vynechávam, bo miestami mi ani tak nebolo všetko jedno :D )

Ešte pripájam info od Doskyho: Minuli ste 1. dĺžku, ktorá začína nástupovým bouldrom napravo od Fuzy/Zak. Atrori cesty: Doskočil /  Muntag. S Jankom Žiaranom som robil asi druhý prelez. Cestu si zakreslil pekne, klasifikácia OK. 

Takže v skratke:
Kde: Kozia stena
Čo: Žiaranova
Za koľko: VII
Ako dlho: 4 hod.
Viac foto: Tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára